Een stablecoin is een cryptocurrency die is gekoppeld aan de waarde van fiat valuta zoals de Euro.
Het verschil met een ‘gewone’ cryptocurrency is dat de prijs niet wordt bepaald door de open markt maar door een ‘fiat’ valuta zoals de Euro of de Amerikaanse dollar. Een stablecoin biedt de voordelen van een stabiele munt met de voordelen van een cryptocurrency. Stablecoins zijn internationaal bijvoorbeeld sneller te verzenden dan transacties via een bank.
Een stablecoin heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de bitcoin. De volatiliteit van bitcoin maakt het lastig om deze te gebruiken als betaalmiddel. Op het moment dat een transactie is verstuurd kan het alweer minder waard zijn. Veel ondernemers en bedrijven zitten dan ook nog niet te wachten om volledig over te gaan op crypto als betaalmiddel. Een stable coin biedt hierin een uitkomst, deze is gelijk aan de waarde van bijvoorbeeld de Amerikaanse Dollar.
Voor het handelen bij brokers en exchanges kan het handig zijn om stablecoins aan te houden om andere coins te kopen, stablecoins zijn namelijk minder volatiel dan andere coins.
Er bestaan drie verschillende soorten stablecoins:
Fiat-backed stablecoins zijn gekoppeld aan een fiat-munteenheid zoals de dollar of de euro.
De organisatie achter USD Coin, Circle koopt voor iedere verkochte munt een dollar terug die ze stallen op een normale bankrekening. Op deze manier heb je dus wel de waarde van de dollar, zonder dat je deze op een normale bankrekening hoeft te zetten.
Dai is een voorbeeld van een crypto-backed stablecoin, wat betekent dat de munt wordt ondersteund door een andere cryptocurrency.
Voor iedere 100 Dai die worden uitgegeven staan er 150 Ethereum in onderpand. Op deze manier kan de waarde gewaarborgd worden.
Het nadeel van een crypto-backed munt is dat deze vastzit aan de waarde van een andere cryptocurrency.
In het geval deze niks meer waard is zou dit ook kunnen zorgen dat de stablecoin niets meer waard is. De stabiliteit is ook afhankelijk van prijsschommelingen van Ethereum.
De manier waarop algorithm-backed stablecoins worden gereguleerd is enigszins te vergelijken met hoe de ECB de Euro reguleert. Wanneer de prijs van een stablecoin te hoog wordt zal het algoritme automatisch nieuwe munten maken en in omloop brengen. Andersom koopt het algoritme de munten van de markt wanneer de prijs te laag is.
Het aantal laten krimpen is echter een stuk lastiger dan het bijmaken van de munten. De munten moeten natuurlijk wel te koop worden aangeboden voordat deze kunnen worden teruggekocht. Bij een lage prijs is het aanbod vaak ook laag.
Het is dan ook belangrijk dat de ontwikkelaars een algoritme schrijven waarbij de prijs constant blijft.