DeFi staat voor Decentralized Finance, dit is een financieel systeem waarbij financiele producten worden vastgelegd op een blockchain.
Cryptocurrencies hebben vaak een decentraal karakter. Zo is er bij bitcoin geen centrale partij die transacties goedkeurt, dit gebeurt namelijk door onafhankelijke nodes. Het kopen en verkopen van bitcoin en andere cryptocurrencies gebeurt echter nog vaak via centrale brokers en exchanges. Afhankelijk van het land waar deze centrale partijen actief zijn moeten zij voldoen aan regelgeving. Zo is er het Know-Your-Customer principe en mogen mensen die op een sanctielijst staan geen klant zijn.
Decentralized Finance is een systeem waarin allerlei financiële diensten ook decentraal worden geregeld. Voorbeelden die vaak genoemd worden zijn het afsluiten van verzekeringen en het aflsluiten van contracten. Ook het verhandelen van crypto kan decentraal worden gedaan. Dit gebeurt dan op een DEX (Decentralized Exchange). Het belangrijkste verschil tussen gecentraliseerde en gedecentraliseerde diensten is dat gecentraliseerde diensten gebouwd zijn op basis van vertrouwen. Bij een gedecentraliseerd systeem is er geen vertrouwen nodig, alles is namelijk te controleren.
De wereld van DeFi is nog behoorlijk nieuw. Een belangrijk aspect van DeFi is dat regels en besluiten van tevoren zijn vastgelegd. In de traditionele financiële sector zijn er veel instanties die toezicht houden op bijvoorbeeld banken. In het geval dat een bank failliet gaat of slecht beleid voert moet men erop vertrouwen dat de toezichthouder ingrijpt. In DeFi bestaan dit soort toezichthouders niet. Dit is een bewuste keuze, immers: Don’t trust, verify. Een mogelijk gevaar is hier wel dat consumenten slecht zijn beschermd. Omdat regels van tevoren zijn vastgelegd bestaat de mogelijkheid dat zich een situatie voordoet waarop geanticipeerd moet worden. Bijvoorbeeld als een DEX wordt gehackt. Zonder toezichthouder is het waarschijnlijk niet mogelijk om geld terug te krijgen.