Een meme coin is een cryptocurrency die is gemaakt als grap. meme coins hebben vaak geen use case.
Investeren in cryptovaluta is nooit zonder risico, maar bij meme coins zijn er een aantal punten die extra aandacht verdienen. Veel meme coins hebben een onbeperkte voorraad, wat betekent dat het aanbod onbeperkt kan worden uitgebreid – met als mogelijk gevolg dat reeds bestaande munten hierdoor dalen in waarde. De populariteit van meme coins wordt grotendeels aangedreven door communities en hype op online kanalen. Hierdoor kan de koers plots heel hard stijgen wat aantrekkelijk lijkt om in te stappen, maar de koers kan net zo hard weer dalen. Een voorbeeld hiervan is de Dogecoin TikTok pump in 2020 waarbij de koers met 95% steeg nadat TikTok gebruikers besloten om massaal DOGE te kopen. Vervolgens stortte de koers net zo hard weer in elkaar.
Meme coins hebben over het algemeen slechts 1 doel: verhandeld worden. Er zit in de meeste gevallen geen usecase aan meme coins verbonden. Hoewel sommige claimen een functionaliteit te bieden blijkt het vaak slechts een verkooppraatje. Volatiliteit onder meme coins is van een heel ander niveau dan wat grotere cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) gewend zijn.
Een voorbeeld van de volatiliteit onder meme coins is FLOKI INU. In 2021 dook FLOKI plotseling overal op, trams en bussen reden over heel de wereld rond met FLOKI reclames, FLOKI werd sponsor van enkele voetbalclubs en in Nederland was de reclame te zien op een pont van het vervoersbedrijf GVB. Niets leek FLOKI te stoppen onderweg naar een top-10 positie in de cryptomarkt. Inmiddels is de munt met 98% gedaald en zijn de meeste mensen hun inleg verloren.
Meme coins staan bekend om hoge volatiliteit, dit speelt in op de FOMO van mensen omdat zij bang zijn hoge winsten mis te lopen. Bedenk dat iemand die in maart 2021 $1 in Shiba Inu heeft geïnvesteerd, deze zeven maanden later voor $8.000 had kunnen verkopen. Een andere reden voor het succes van meme coins heeft wellicht te maken met de humor die ermee gepaard gaat. De waarde van meme coins ligt normaal gesproken zeer laag per token wat mensen (onterecht) het idee geeft dat de winst voor het oprapen ligt.
De tokenomics van meme coins wekken vaak weinig vertrouwen. Het aanbod is vaak onbeperkt en een selecte groep ontwikkelaars is vaak verantwoordelijk voor alle beslissingen. Als de ontwikkelaars ervoor kiezen om de supply te verdubbelen kan het dus zomaar zijn dat de waarde van een eenheid halveert. Ook is er niet altijd een goede whitepaper beschikbaar en is het niet duidelijk of er van tevoren afspraken zijn gemaakt over de supply en verdeling van deze coins.