KYC (Know-Your-Customer)

Know-Your-Customer (KYC) is een proces in de financiële industrie waar klanten geverifieerd worden, en hun risico- en financiële profiel bepaald wordt.

Met KYC-standaarden voldoen bedrijven aan de Wet ter voorkoming van Witwassen en Terrorismefinanciering (WWFT). Een goed KYC-beleid zorgt er namelijk voor dat mensen een illegale bron van inkomsten niet kunnen vermommen als legale activiteiten. De KYC is in Nederland verplicht voor iedere financiële dienstverlener. De Nederlandsche Bank controleert of financiële instellingen de controles goed uitvoeren.

Waaruit bestaat KYC

Het profiel van een klant wordt vastgesteld aan de hand van verschillende factoren.

  1. Identiteitscontrole Allereerst wordt de identiteit van een klant geverifieerd. Dit gebeurt vaak aan de hand van een identiteitsbewijs en een foto of scan om te controleren of de persoon op het identiteitsbewijs dezelfde is als op de foto. In het geval van een verdachte transactie is het zo mogelijk om de persoon te vinden die verantwoordelijk is voor de transactie.
  2. Herkomst van fondsen Klanten worden gevraagd naar de hoogte van hun inkomen en de manier waarop zij dit verdienen.

Aan de hand van deze gegevens wordt een profiel geschetst en kunnen verdachte transacties worden uitgelicht. Als een klant bijvoorbeeld regelmatig 2000 euro stort terwijl de klant heeft aangegeven 30.000 euro per jaar te verdienen is dit opvallend. Dit kan een reden zijn om de klant om opheldering te vragen.

Een belangrijk deel van crypto is decentraliteit. Een KYC controle botst met dit decentrale aspect. Het identificeren gebeurt echter alleen bij geregistreerde cryptoplatformen zoals brokers en exchanges waar men cryptovaluta kan omwisselen voor fiat-valuta als dollar en euro. Bij veel gevallen van fraude en hacks wil een aanvaller crypto omwisselen naar dollar of euro. Als cryptoplatformen voldoen aan het KYC-principe dan is het voor hackers een stuk moeilijker om hun buit uit te cashen. Bij decentrale platformen is vaak geen KYC.  Hier is het vaak ook niet mogelijk om fiatvaluta te verhandelen.