ETF

De afkorting ETF staat voor Exchange Traded Funds. Dit zijn fondsen die op de beurs verhandeld worden.

Een ETF is een verzameling van activa die op de aandelenmarkt kan worden gekocht en verkocht. Dit werkt hetzelfde als de manier waarop beleggers in aandelen van een bedrijf investeren.

ETF’s zijn beleggingsfondsen die een bepaalde index, zoals de AEX of de S&P500, volgen. Als je bijvoorbeeld een ETF op de AEX koopt, betekent dit dat je in één keer belegt in de grootste vijfentwintig Nederlandse bedrijven. Dat is eenvoudiger, sneller en goedkoper dan om van ieder afzonderlijk bedrijf dat aan de AEX genoteerd staat, waardepapieren aan te schaffen.

Er bestaan honderdduizenden ETF’s wereldwijd, die in verschillende beleggingscategorieën passen. Zo kun je ETF’s vinden die actief zijn op de aandelenmarkt, maar ook zijn er fondsen die in obligaties of grondstoffen zitten. Andere fondsen zijn weer puur gericht op techniek of hebben een portefeuille met activa rond een bepaald thema zoals duurzaamheid.

Actief – en passief beheerde ETF fondsen

ETF fondsen kunnen zowel actief, als passief worden beheerd. Fondsen die actiever traden met de onderliggende assets kunnen een hoger rendement behalen (dit is uiteraard geen garantie). Aan actief beheerde fondsen is dan ook een ander kostenplaatje verbonden. Fondsen die uitsluitend een index volgen zijn in de regel goedkoper.

ETF’s samengesteld met cryptovaluta

Een crypto ETF volgt de prijs van één of meerdere cryptocurrencies. Je kunt met een ETF dus beleggen in de waarde van Bitcoin of een verzameling verschillende cryptovaluta, zonder deze zelfstandig afzonderlijk aan te schaffen. Een ETF is waarschijnlijk de eenvoudigste manier om met weinig handelingen in fondsen te beleggen die uit verschillende cryptovaluta zijn samengesteld.

Verschillende soorten crypto ETF’s

1. Crypto Spot ETF

Een Spot ETF is een ETF die is ondersteund door fysiek bezit van de digitale asset(s). In het geval van crypto bezitten deze fondsen dus daadwerkelijk de coins waarin wordt belegd. Het is in feite een manier om crypto aan te kopen zonder zelf teveel aan de knoppen te hoeven zitten. Het fonds koopt uit jouw naam en met jouw geld. Als de marktwaarde van de munten in het fonds stijgt, stijgt de waarde van de ETF evenredig. Er zijn wel kosten verbonden aan de service voor het samenstellen van het portfolio.

Afgezien van de kosten, is het grootste nadeel van deze ETF’s dat de handel alleen mogelijk is tijdens de uren dat de beurs is geopend. Vanwege de volatiliteit in de markt kan het gebeuren dat de koers alweer een stuk is gedaald voordat je je ETF kunt verkopen. En omgekeerd kan het voorkomen dat je moet wachten met het kopen van een ETF tot maandagmiddag, terwijl de koers op de zaterdag daarvoor veel voordeliger was.

2. Crypto-fondsen die futures-contracten bezitten (Futures ETF’s)

Bij dit soort ETF’s zijn de aandelen in het fonds niet gebaseerd op het bezit van crypto, maar op futures-contracten. Dit zijn termijncontracten waarin de prijs en datum voor het kopen of verkopen van een munt vastliggen. Met behulp van futures contracten kunnen beleggers eventueel profiteren van zowel opgaande als neerwaartse markttrends: er wordt min of meer gespeculeerd op een mogelijke stijging of een mogelijke daling van de koers. Door futures ondersteunde ETF’s zijn aanvankelijk bedacht voor assets waarvan het fysieke bezit onhandig zou zijn, zoals olie, goud en graan.

Futures zijn zeer complexe beleggingsproducten waar extra risico bij komt kijken. Het is belangrijk dat investeerders zich van deze risico’s bewust zijn alvorens te investeren in een Futures ETF. Futures fondsen hebben de onderliggende assets niet in hun bezit en gebruiken soms hefboomconstructies waarbij het gevaar op liquidatie van de gehele positie op de loer ligt.

De kosten die zijn verbonden aan het investeren in Futures ETF’s liggen meestal hoger dan die voor het investeren in een ETF van een fonds dat de crypto daadwerkelijk bezit.

3. Crypto ETF met aandelen van cryptoverwante industrieën

Middels dit type ETF kan indirect in crypto en in blockchain-technologie worden geïnvesteerd met aandelen van aanverwante bedrijven. Denk hierbij aan miners, cryptobeurzen, hedgefondsen of bedrijven die zelf veel Bitcoin in bezit hebben, zoals MicroStrategy. Deze markt is minder volatiel en afhankelijk van hoe de crypto-industrie zich zal ontwikkelen. Een hypothetisch voorbeeld: Mining company X weet de kosten voor het minen te drukken door een voordelige manier van energiewinning aan te boren. Dit leidt tot een beter resultaat van de onderneming, waardoor de vraag naar de aandelen stijgt. Deze aandelen worden door de marktwerking van vraag en aanbod meer waard. Investeerders die er op tijd bij waren maken winst door de stijging van de koers.